Potlas

Ugy nez ki elegge el vagyok maradva az irogatassal. Amikor volt lehetoseg netezni, eddig meg mindig a blogot hegesztettem, vagy epp a letfontossagu jelszavaimat (ugy, mint gmail es skype) vadasztam lefele az otthoni gepemrol. Most megprobalom behozni az elmaradt 10 napot, hatha sikerul beleferni a netcafe zarasaig hatralevo egy oraba.

A 3. napot kis setaval kezdtuk, nagy batran elindultunk a mellekutcakon a Wat Po iranyaba, amit elozo nap mar nem sikerult megnezni. Az utcan kb. 10 neterenkent vannak a kulonfele etelarusok. A tobbseguk kis kocsirol arul valami fottetelt, de ket kis etteremnek is nevezheto garazs kozott sincs nagyobb tavolsag, mint 50 meter. Elsore erthetetlennek tunt, hogy hogy lehet abbol megelni, hogy mindenki ettermet mukodtet, de aztan Norbi felvilagositott, hogy az azsiaiak nem igazan esznek otthon, nem foznek.

Maszkalas kozben meglattunk egy cipoboltot, kicsit nezegettem a kirakatot, hatha latok benne valami szetrughato cipot olcsoert. Mire kijott a tulaj bacsika, mar tudtam, hogy nem kell onnan semmi. Gondoltam egyszeruen leszerelem azzal, hogy nekem 47-es cipo kell, de egybol elkezdett turkalni, es a kezembe nyomott egy 43-ast. A kedveert felprobaltam. Nem baj ha kicsi, majd o hoz nagyobbatt. Egeszen 44 vagy 45-ig sikerult fellicitalni, amikor is kibokte, hogy az nem baj, majd kitagul, hagy egy napig hordom. Persze ezt o se tudta komolyan venni, a mosolya azert elarulta. De nagyon el akart adni valamit - barmit - szegeny.

Tovabbmentunk, es a celegyenesben az utcan leszolitott minket egy lany, hogy hova megyunk mit csinalunk, mindenaron segiteni akart. Ez persze helybol gyanus a kezdo turistanak, aki naponta ketszer olvassa a hostel liftjeben, hogy ne allj szoba idegenekkel, ne ulj be a tuktuk-oshoz, aki azt igeri, hogy 10 Bahtert (57 Ft) elvisz, mert jol at fog verni, es a varos masik vegeben egy ekszeruzletben kotsz ki, ahol majd radtumalna valami draga szart.

Azert persze lealltunk vele beszelgatni, elsorolta, hogy miket kell meg megnezni. Azt allitotta magarol, hogy angol szakos egyetemista, de ketten kellettunk ahhoz, hogy rendesen megertsuk. Semmikepp ne a Wat Po-val kezdjuk, mert draga a belepo, 3 utan viszont ingyenes. Ajanlott viszont harom Buddhat (Big, Lucky es Black), es hogy azokat tuktukkal jarjuk korbe, mert az 10 Baht, a taxi viszont draga. (Ahogy irtam a taxi persze a mi mercenkkel nagyon olcso, olyan 20Ft/km) Mondtuk, hogy na errol a 10B-os bizniszrol mar hallottunk ezt-azt, de allitolag aznap volt az utolso napja valami turizmus promo hetnek, es a sarga rendszamos tuktuk-ok meg allami kezben vannak, ezert 10B-ert kell fuvarozniuk minket. Plusz meg azt is javasolta, hogy ha vonatjegyet akarunk venni CHiang Mai-ba, akkor az a TAT (Thailand Authority of Tourism) irodaban tegyuk, es mar ment is tuktuk-ot fogni.

Hat egy kicsit gorcsoltunk, hogy mi lesz, ha belokdosnek egy ekszeruzletbe, de ugy nezett ki, hogy nem kamu a dolog. A tuktuk valoban korbefuvarozott, megneztuk az osszes Buddhat - kiveve a Lucky-t, mert ott epp imadkozott egy szerzetes - plusz rank tukmaltak egy package-et a szimpla vonatjegy helyett. Azota mar tudom, hogy a TAT az csak egy hivatal, ami - tobbek kozt - engedelyt ad ki az utazasi irodanak, tehat az iroda nem allami, es a package-ekkel nagyon kemenyen lehuznak. Saccra a Chiang Mai turan 70-100% volt a jutalekuk (vagyis kozel dupla arat fizettunk).

A turizmus het viszont igaz volt. A Lucky Buddha szentelye elott beszelgettunk egy Londonban dolgozo thai uriemberrel, aki elmondta, hogy ilyenkor meg az ekszerekrol is elengedik az adot az allami uzletekben, ezert nagy bizniszt lehet csinalni az arannyal. O vett is $2000-ert ekszert, amit majd elad Londonban duplajaert. Nekun kis javasolta, de hat kicsit kevesbe ertunk hozza.

A tuktukos egyebkent nagyon rendes volt vegig, viszont tenyleg vitt ekszerboltba, bar elore engedelyt kert. Ugy mukodik a rendszeruk, hogy ha o elvisz minket egy ekszerboltba, akkor azoktol kap egy ingyen tankolasra jogosito benzin jegyet. Jo rendszer, az egyik boltban talalkoztunk is hozzank hasonloan semmit se vasarlo turistakkal.

Az utazasi irodatol viszont nyilvan megkapta utanunk a jutalekat :)