Luang Prabang

Az elozo napi korai fekves miatt jo keson keltunk, ugy 10 korul, majd besetaltunk a belvarosba penzt valtani. Szigoru orszag ez, a penzvaltashoz ki kell tolteni egy urlapot. Mindent tudni akarnak - utlevelszam, foglalkozas. Igazan jo moka kamu adatokat beirogatni az ilyen felesleges adatgyujtesek alkalmaval.

Miutan lett penzunk, reggeli utan neztunk. Van annak nemi aldasos hatasa, hogy Laosz francia gyarmat volt: ismerik a kenyeret. Thaifoldon altalaban haromfele reggeli kozul lehetett valasztani:
* American breakfast: ket tojas (tukor, rantotta, stb.), egy nyamvadek virslifeleseg, ket toast kenyer megpiritva, vaj, lekvar (az a fajta, aminek az uvegere otthon azt irjak 'iz', holott leginkabb pont ize nincs, csak edes), es kave vagy tea * British breakfast: nagyjabol ugyanez, csak a szoszidzs helyett (vagy mellett) van egy-ket szelet piritott bacon * Thai style: rizs plusz valami hus. Mi ilyet leginkabb csak ebedre vagy vacsorara eszunk, a thaioknal nincs kulon kategoria. A leves lehet reggeli is, ebed is, vacsora is. (Kis kitero, de allitolag Magyarorszagon a leves regen a szegenyek eledele volt, es leginkabb reggelire ettek a parasztok, mielott kimentek dolgozni a foldre.)

Namost ebbol a listabol az utolsot sosem valasztottam reggelire, mert valahogy nem igazan kivantam, a tojast viszont 10 nap utan mar baromira untam. A francia gyarmatositoknak koszonhetoen viszont remek baguette-et ehettem reggelire. A piacon a neni mutogatas alapjan osszerakott $1-ert egy tok jo nemzetkozi szendvicset: igazi francia baguette del-kelet azsiai belevalokkal.

Hogy a varos kicsi az abbol is latszik, hogy felorankent talalkozunk ismeros arcokkal a hajorol. A kanadai-nemet lanyparos jot nevetett rajtunk, amikor osszefutottunk, es azt a valaszt adtuk, hogy hat mi egy hetig maradnank. A centrumban levo templom domb meghoditasanak - nagy bolcsessegrol teve tanubizonysagot - del korul vagtunk neki. Ennek oromere a domb tuloldalan 1-tol 4-ig egy kocsmaban vartuk, hogy lejjebb menjen kicsit nap.

Este az internetezes elott megneztuk meg az ejszakai piacot. Laosz kevesbe felkapott turista celpont, mint Thaifold - valojaban ok maguk sem ertik pontosan, hogy mit is akar ott ujabban ez a sok lokott nyugati -, es ez a piacon is latszik. Thaifoldon nagyreszt a gagyit, a giccset, az utangyartott orat, a "Hello Ladyboy"-os polot kapod az ilyen helyeken. Itt valhogy voltak olyan dolgok, amiket el tudtam kepzelni a nappalimban.

Az ejszakai piac egyebkent nagyon egzotikusan hangzik, de csak egy kis szemfulesseg kell hozza, hogy eszrevegye az ember, hogy valojaban a normal napkozbeni piac arusai telepulnek at a szomszedos piacterrol az ejszakara lezart utca uttestjere. Hazafele menet talalkoztunk a reggelit profin legyarto nenivel. 20m-rel odebb volt ugyan a kis pultja, de ettol meg felismertuk am!