Jo etvagyat

A nap inditasakent - reggeli utan - delben 3-4 ora alatt vegigvonszoljuk magunkat a Citadellan. Visszafele ellenorizzuk az utazas alatt szerzett kozgazdasagi ismereteinket - meg mindig igazak. A kijarattol par szaz meterre 10eD egy 1.5l-es palack asvanyviz, meg parszaz meterrel odebb mar csak 5e. Ebed Mr Cu-nal, vegre normalis etvaggyal, 3 fogas vietnami kaja. Nincs jo kozerzet normalis joizu etkezesek nelkul. Kemenyebb igazsag ez, mint az elobb emlitett mikrookonomiai alaptetelek.

A repterre indulas elott volt meg egy orank, ugyhogy nagy kalandot terveztem - fodraszhoz megyek. Egesz sok fodraszt lattunk mindenfele. Az elso helyen ott akadt el a kuldetes, hogy nem sikerult megtudni, mennyibe is kerulne a hajvagas. Nagyon kedves volt a lany, de a kerdest sem ertette. Pedig azert annyit meg a nenikek a piacon is ertenek angolul, hogy "hamaccs". Na mindegy, megneztem egy masik helyet, amin latszott, hogy inkabb a helyi vendegekre specializalodott. A fodraszokkal meg az anyanyelven is nehezen erteti meg magat az ember - sot, szerintem elso nekifutasra mindenkepp eselytelen vagy - idegen nyelven meg nehezebb. Itt is az volt a helyzet, hogy mindketten kihivasokkal kuzdottunk a szakmai angol teruleten, de legalabb a hamaccs az ment, meg sikerult elmagyarazni, hogy nullasgep, meg 3mm-es fejet kerek ra, es akkor itt kene letolni elso korben hamrassal. Mologatott a lany, ami azert altalabn nem jo jel, mert azt jelenti, hogy semmit sem ert. Meg idoben kaptam el a kezet, igy nem esett neki a nullasgeppel kozepen a fejemnek. Vegul csak osszehoztuk.

1/2 11re ertunk Saigonba, par perc mulva mar kint is voltunk a repterrol. Utkozben megneztem a wkitravel oldalakat, ugyhogy felkeszulten fogadtuk a taxisok rohamat. Noszenksz. Irany a 152-es busz, ami szinte ingyen bevisz arra akornyekre, ahol az erdekesebb szallasok vannak. Persze a taxisoknak nem annyira hittem el, hogy mar nem jar a busz, de egy Vietnam Airlinesos csavo is az oraja helyet mutogatta, amikor azt kerdeztem tole, hogy honnan is megy az a busz.

Hat jo, akkor irjuk ki a LP-bol kinezett cimet es a szalloda nevet egy papirra. Mar jott is a taxis, ismeri a helyet, $8. A realis tarifa 3-5 lett volna. Arra a felvetesre, hogy "meter" valami magyarazkodas kovetkezett, hogy hat az o taxijaban az nincsen, mert az nem olyan taxi, de akkor legyen csak 7. Hat ha nincs taxiorad, akkor igy jartal.

A kijarattal szemben volt egy meretes taxi tarsasag hirdetes, amin az szerepelt, hogy ok olcsok, es megbizhatoak. Nem mintha ezt igy el lehetne hinni, de legalabb valami nagyobb tarsasag, ami kolt reklamra. Megneztem a telefonszamokat, es elkezdtuk olyan kocsit keresni, amin azok a szamok szerepelnek. Persze semmit sem kereshettunk, mert 5 taxis alt korul, hogy hova, es akkor visznek. Mutattam az egyiknek a cimet. Tudja, $8. Nono, legyen inkabb meter. Jaja, van meter, de $8. Gondoltam, ha megalkudunk 5ben, akkor elmegyunk vele, de 6 ala nem ment, de kozben mondogatta, hogy van meter. Ha viszont van, akkor meg nincs mirol beszelni. Na jo, legyen, majd meglatjuk, hogy a hirdeto tarsasage-e a kocsija. Elindultunk egy olyan kocsi fele, amin szerepelt a hirdetesen is lathato telszam. Ott egybol elokerult egy par A4-es lappal egy karszalagos urge, hogy hova mennenk - a papirlapokkal rohangalo emberek mindig bizalmat ebresztenek, ujabb trukk, amit kihasznalhatnanak a hienak.

A mi emberunk szonelkul eltunt, a papirlapos urge megnezte a cimet, kozolte, hogy no rpblem, $5, es persze meter, elorangatott egy sofort. Vegul alig 4 volt a fuvar, jo cimre is vittek. A hotel helyen viszont, amit kineztunk csak egy epitkezest talaltunk. Amig a sofor a kocsibol kiszallva kereste a cimet, odajott egy no, hogy menjunk az o szallodajukba, kepeket mutogatott. Mondtam, hogy koszi, mar van szallasunk. De csak nezzuk meg, itt a nevjegy. Vegulis baj nem lehet belole, elvettem a nevjegyet, meg akkor mar megkerdeztem tole, hogy tenyleg abban az utcaban vagyunk-e, ahova indultunk. O, persze, es ok is itt vannak ket sarokra. Aztan ezzel odebb is allt. Nem kezdett el magaval cibalni, hogy de mindenkepp nezzuk meg.

Mivel tenyleg nem volt meg a LP altal ajanlott hotel, vegul naluk kotottunk ki. Nemreg epitettek, nagyon szep, $12 egy ejszaka. A legfelso emeleten van a szobank, mint mindig. Ez az egy ketagyas - igazabol negy agyas - szoba van, a furdo a szoban kivul, de csak a mienk. Uj, es tiszta.